Am si uitat prin ce peripetii a trecut tata acum ceva timp. Eu uit si povestiri, si locatii, incurc anii, cam asa e mintea mea. Nici pe astea nu le tin minte foarte bine, dar sunt destul de misto, trebuie sa recunoastem.
Taica-meu a dat spaga ca sa plece afara. E sef mecanic fluvial si maritim, mai nou, si a contribuit ca sa plece in Emiratele Arabe Unite. Salariul cica era bunicel. Imens fata de cat lua el aici. Problema a intervenit cam pe la inceput: el a plecat in dimineata zilei de 6 septembrie 2001. Ring a bell?
Ei bine, 5 zile mai tarziu ne beleam noi la tv, eram doar cu maica-mea, ea se incapatana sa urmareasca toate noutatile, eu nu stiam ce-i asa mare fuss.. am aflat apoi :|.
Deci noi am primit putine vesti de la el, parca si bani periodic. A fost plecat 9, 10, 11 luni, nu mai stiu. Apoi muuulte zile s-a pus pe povestit.
Nu stia engleza, asa ca si-a facut un dictionar. Este si anti-talent, asa ca dictionarul lui a fost unul inedit: scria pronuntia in carnet, cu traducerea de rigoare in dreptul ei. M-am amuzat copios cand am citit-o. Inca are un accent foarte amuzant ("Not worry, is ok").
Evident ca nu a stat numai in EAU. Cat a fost in tara respectiva, el, om respectabil de 1,93 cu 120 de kilograme cand plecase, evident ca nu putea suporta caldura, insa nu a murit. A plecat gras si fumator. Intr-o seara i s-a facut rau si intr-un spasm al cailor respiratorii a eliminat o chestie foarte gretoasa de pe trahee & shit, verde din ala inchis, marturie a tuturor tigarilor fumate, probabil. Incepuse sa fumeze de la 25-26, ceva de gen, dupa maica-mea (femeia e capul rautatilor). Si din momentul ala s-a lasat brusc, si nici n-a pus gura pe vreo tigara de atunci. Mai bine pentru el.
Din cauza caldurilor de 45 de grade la umbra (mai mult decat e la noi, daca va puteti inchipui) s-a intors cu 90 de kilograme. Inaltimea nu i-a fost afectata ;))
Ne povestea, ca un pescar profesionist, in cat lux traiesc arabii (aia bogatii, ca sunt si saraci) si cat de misto e hotelul ala de 7 stele pe care l-a vazut si el, dar numai de afara, si de cate zeci de ori mai mari sunt hipermarketurile de acolo comparativ cu Billa din Galati :). "Imenseee"
Dupa izbucnirea razboiului in Afghanistan, el a intrat de cateva ori in tara aia, pe nush ce rau, transportand ce D-zeu transporta nava lui. A fost sau a poposit in Iran, Afghanistan, Arabia Saudita, India. Partea cu India a fost un pic extinsa, dar nu mai tin minte din ce zicea el decat ca aia erau foarte saraci, clima musonica, femei foarte ieftine (?) si mancare iute.
Punctul culminant (sau unul din ele) a fost cand, transportand la negru materialul ala pe care il duceau ei, au fost sechestrati de britanici, daca nu ma insel, si au fost arestati si dusi pe nava lor, care imi imaginez ca era mult mai mare. Nu au fost prizonieri in adevaratul sens al cuvantului, pt ca imi povestea taica-meu ca aveau englejii astia o sala multimedia cu tot felul de gadgeturi din care el a retinut biblioteca cu mii, zeci de mii de dvd-uri, unde a vazut si el filme pana s-a plictisit, dupa care a regretat ca n-a sustras si el cateva zeci =))
Punctul negativ culminant a fost cand li s-a scufundat nava, cand mai avea putin si revenea in tara. Credeti-ma ca singurul detaliu pe care l-am retinut, desi n-as fi vrut, a fost ca nu a reusit sa salveze vreo doua geamantane pline ochi de cadouri pentru noi (*rip hair off head*, *curse the bigiibies*, *ask philosophically "whyyyyyyyyyyy?"*) care,dupa spusele lui, se adunau la cam 2000$ in total. Daca ar fi zis adevarul sau nu, nu conteaza, mie mi-ar fi fost mult mai bine in momentele alea fara acest detaliu :) probabil mintea mea, in incercarea de a-mi pastra fragila memorie intacta, a sters preventiv toate acele utopii din stiva. Sa nu innebunesc, nu de alta :).
Si dupa toate peripetiile astea, eu nu il inteleg nici acum de ce nu vrea sa mai plece afara. Sincer.