Am ramas perplex jumatate de minut in mijlocul unei conversatii despre prieteni. Eu am intrebat: cati prieteni buni buni ai? Si raspunsul a venit: nu sunt destui cat sa umplu o mana.
Apoi am incercat eu sa mi-i numar. Nici n-am inceput cand mi-am dat seama ca nu stiu cum sa ii aleg. Pe ce criterii fundamentale se bazeaza o prietenie solida, cum alegi prietenii cei mai buni?
Vechime? Grad de apropiere (ti-e coleg, ti-e vecin) ? Preocupari comune? Locuri frecventate comune? Criterii fizice :)) ? Pur si simplu te intelege si nu te judeca (might as well be stoned) ?
Vechimea e destul de importanta, daca inca mai sunteti impreuna, sort of speak, dupa atata timp, daca nu v-ati rupt unul de altul, inca e ok. In cazul meu, e cam confuza treaba: ce fac eu cu prietenii de acasa, pe care nu i-am mai vazut de un car de ani? Ii stiu de cand eram mic, ii consider prieteni, dar pentru ca ne vedem asa rar nu stiu cat de prieteni buni sa ii consider, oamenii isi vad de viata lor acolo, eu aici, se cheama ca ne-am rupt :-s ?
Colegii sunt intotdeauna cei mai la indemana pentru a fi prieteni. Petreci mult timp cu ei, incepi sa te obisnuiesti cu felul de a fi, sa tolerezi diverse comportamente care la prima vedere ti se pareau cel putin socante. Imi aduc aminte ca in primele zile de facultate (identic si in primele zile de liceu) acei necunoscuti nu imi inspirau deloc incredere, daca mai erau cativa care socializau deja, ma simteam si mai mic. Daaaar eu pornesc incet si termin in pole-position :D (sort of).
Sunt/am colegi antipatici, am colegi fata de care am rezerve, am colegi care sunt ok, dar putin plictisitori, si oameni care sunt prea populari, care au prieteni din toate directiile. Deci a alege prieteni dintre colegi e totuna cu a alege din orice alta categorie din viata ta.
Preocuparile comune pare a fi un criteriu excelent. Desigur, nu singur. La naiba, numai de as gasi oameni care sa mearga la fotbal si la concertele care imi plac mie si la mare la cort si la mare fara cort, si la munte si in parc, si la film si in peregrinaje prin tara! (so, filter produced zero results)
Eu cred ferm ca nu exista om care sa nu te judece si sa te accepte asa cum esti. Daca exista, pentru ORICARE ai fi tu, trebuie impuscat, ca nu e de pe lumea asta. De fapt, el deja te-a schimbat, te-ai ofticat si tu in cateva ocazii, dar ai uitat, si de aia acum zici ca te accepta asa cum esti :D si tot nu esti destul de bun! trust me, i should know.
Si cam atat.