Unde nu sunt bilanturi, sunt chestii de infaptuit in 08. Voi n-ati auzit de cincinal? Luati o foaie luuunga si scrieti ce vreti sa infaptuiti in 5 ani de acum incolo, si 4 revelioane le puteti ignora. Exista o gramada de avantaje: economisiti bani la trecerea intre ani, sunteti mai sanatosi (ca nu mancati ca porcimea), si o data la 5 ani puteti sa planuiti cu grija (pe parcursul anilor) un party/chef/chindie/bauta/dezmat/orgie care sa merite. Nu mai simti presiunea pe umeri sa fii un om mai bun la inceputul anului. Imi imaginez ca prima jumatate a lui ianuarie mentine ridicata rata de ocupare a barurilor/puburilor etc, pentru ca multi isi zic: de anul viitor vreau sa petrec mai mult timp cu prietenii, vreau sa vad prietenii de care m-am rupt, etc. Asa sa fie, cavalere, dar pana acum nu te-ai gandit?
Aveam o idee foarte bine conturata in minte in legatura cu sarbatorile, mai ales prin prisma antitezei care pune fata in fata oamenii indoctrinati de Craciun si cei anti-spirit-de-Craciun (oricare ar fi acel spirit). Evident, nici unul nu are dreptate. Daca tot e o perioada in care ar trebui sa fim jolly, hai sa (incercam sa) fim, pentru ca nu te costa nimic, facem mai buni si pe altii la randul nostru si facem numai bine. Cu alte cuvinte, hai sa ne intram in rol; nimeni nu poate zice "eu sunt bun tot anul, don't give me that shit". Hai sa ne folosim tocmai de acest pretext pentru a fi mai de treaba, mai prietenosi, mai calmi, zambitori, etc, pentru ca eu cel putin recunosc ca e al naibii de greu in restul anului.
Si deci tot paragraful de mai sus era ideea mea bine conturata. Care acum se clatina. Pentru ca nu-i asa de simplu. Cei indoctrinati si indocati (adica ancorati, i was being slick) prea mult in spiritul Craciunului sunt prea multi si prea disperati. Chiar si cei care pretind ca nu le pasa devin speriati la ideea de a petrece Revelionul singuri si se arunca la prima oferta avuta, apoi regretand (dar nah, au dat bani). Sau cei care pun un pic prea mult accent pe familie, cu alte cuvinte vin si stau pe capul rudelor doar pentru ca e sarbatori (se pare ca nu mai exista Craciun si Anul Nou, e doar o perioada de 6 zile de festivitati perpetue). Si se gandesc ca tocmai sarbatorile astea ii indreptatesc sa ii priveze de o perioada de final de an linistita. Recunosc, asta e situatia mea.
Concluzia e ca nu mai cred nici in "hai sa fim mai buni profitand de Craciun". Nici in "hai sa fim mai buni". Io vreau sa fiu mai destept, atat. Nu stiu ce vrei tu.