Eu sunt un bucătar amator. Şi când zic amator nu fac fițe ca Jollyca, ci eu chiar sunt complet şi (i)remediabil amator. Cât am stat cu părinţii n-am avut un impuls către artele gastronomice care să se întindă pe mai multe secunde, apoi la cămin s-a petrecut tragedia culinară a vieţii mele, în momentele în care, plecat fiind de-acasă, păduri cutreieram ar fi trebuit să învăţ să gătesc, tot ce am făcut a fost să încălzesc mâncare pe un reşou timp de 3 ani şi la cel mai ieftin cuptor cu microunde de pe piaţă restul de doi.
Ceea ce ne aduce la momentul zero, în care m-am trezit ca după o lungă siestă într-un living room cu aragaz cu patru ochiuri plite, coffee maker, fierbător, blender (haha, tocmai mi-am dat seama că avem blender) şi ustensile mai cuprinzătoare decât are casa mea din Galaţi. Şi dă-i cu cartofi prăjiţi, nene.
Starea de fapt s-a agravat, mâncarea zeilor (?) nemaifiind satisfăcătoare din punct de vedere oral. Acestea sunt momentele în care un mascul îşi dovedeşte bărbăţia, acesta este testul suprem al maturităţii, nu prima dată când faci sex, nu armata, nu facultatea, nu prima dată când tragi cocaină de pe fundul unei prostituate bisexuale, nu! Atunci când te poţi întreţine culinar (şi aici nu vorbesc despre mâncare) cu un meniu echilibrat şi variat, în care nu te duci mereu către sertarul de sus unde ai punga de 5 kile cu cartofi.
Oare ce am vrut să spun mai sus? Am vrut să spun că arta gastronomică, exersată cum trebuie, provoacă o satisfacţie nemăsurată, mai mult poate decât de nişte copii pe care îi modelezi după cum vrea muşchiu' tău şi apoi te întrebi când ajung la adolescenţă cu ce-ai greşit de te scuipă-n ochi. Nu. O friptură divină sau un tiramisu sublim nu îţi sunt nerecunoscători. Ei te lasă să le (îi) savurezi în tihnă, mai întâi vizual apoi tactil (?) şi apoi toate celelalte.
Problema mea este ca eu sunt complet lipsit de orizonturi. Am primit mai multe cărţi de bucate în format pdf - prea multe, aş zice, care se referă la bucătăria tradiţională românească, bucate internaţionale, aperitive, chinese recipes, reţete culinare exotice, etc. Şi eu tot nu ştiu ce să îmi fac care să varieze.
De făcut am făcut chestiile de bază, fasole, orez, mazăre, o ciorbă, o încercare de supă, diverse feluri de carne de pui în mai multe feluri. Duc dorul în special peştelui, care este al naibii de scump aici (şi oricum nu mă pricep la peşte), al ciorbelor de fasole, de zarzavat bine făcute (aici nu avem zarzavaturile româneşti sau cel puţin nu le găsesc eu), al plăcintelor şi cine mai ştie ce. Asta-i şi problema, că nu mai ştiu ce.
Ceea ce voiam să spun e că am nevoie de idei. În condiţiile în care aici carnea e mai scumpă decât mi-aş dori eu şi peştele e şi mai scump (dar să fiu al naibii dacă nu îmi fac o porţie mare de tot), eu am nevoie de idei originale gen fructe de mare, numai să ştiu că o să-mi placă (nu, nu caracatiţă), supă de orez, ceva carne de vită gătită mai fancy, nişte ciulamale, cine ştie (şi acum citez din vârful capului meu), orice care să îmi satisfacă gusturile oarecum restrictive (jur că nu e vina mea, am fost bolnav când eram mic); acest mic învăţăcel dutchlandez va aprecia nespus.
10 Responses to I can't dance, I can't sing, I can't cook
Ai putea sa incerci sa mergi pe Kanalstraat pentru legume si carne. (Mai putin de porc...)
caracatita e yummy yummy si sepia arrr!
si nu foarte greu de pregatit daca le iei deja curatate pt. ca nu cred ca e o experienta foarte imbucuratoare sa tai fundulete de caracatita... Trebuiesc bine fierte sa fie fragede si merg cu orez. Doar ca trebuie o cantitate considerabila pt ca dupa ce le fierbi ramai cu o amintire din ce'au fost tentaculele candva, parol!
bai, am supravietuit eu gatind, deci e clar ca ORICINE poate!
imi pare mie ca timpul necesar prepararii caracatitei nu justifica deliciozitatea, oricat ar fi ea de yum.
dar eu pot sa gatesc, doar ca nu stiu ce!
ah, mi-am dat seama ca asta zice in titlu... am zis si eu asa, sa sune mai bine.
Cand eram in camin si m-am saturat de cartofi am inceput cu spaghetele, mazarea si orez-ul; usor de facut si cu putin ketchup sunt super bune (adica tin de foame)
eu am cunoscut pe cineva care mi-a deschis apetitul catre lucruri mult mai variate decat orez si mazare, adica nu e nimic rau cu ele, imi fac si eu din cand in cand, dar cred ca vreau sa fac lucruri fancy, nu doar stuff to eat.
Mai fancy de facut vita ?!
Bwahhahah... Primul pas e sa aduni o gasca de prieteni si sa puneti de o tocana irlandeza (am pus eu o reteta la un moment dat). Berea de n-o puneti in tocana se bea (obligatoriu !).
Apoi, cand capeti incredere (ca asta e secretul, sa ai incredere ca ce faci e bun), chemi o fata la tine si te dai mare cu Beef Wellington (al naibii comentariu nu ma lasa sa dau paste la link... cauta pe youtube "gordon ramsay beef wellington" - iese absolut divin) si o sticla de vin rosu demisec...
Godspeed, little chef !
Baga o intrebare pe yahu daca ai nevoie. Raspund io cumva... :)
esti cam nehotarat, baiete. Nu vrei sa fie nici greu, nici simplu, nici banal, fancy. sa varieze..pai in primul rand trebuie sa inveti sa'ti cumperi ingredientele, sa alegi carnea, legumele, etc. sa'ti faci liste, neaparat..si sa ai imaginatie chiar cand nu ai din ce, improvizeaza :) and do not fuckin' drown them in mayonese/ketchup, whatever.
Good luck! (poate iti dau o retzeta de orez cu curry sau placinta cu branza, ma mai gandesc..)
am uitat sa raspund in timp util. faza cu improvizatia imi mananca zilele, aici in holandia nu gasesc nici mort ingredientele retetelor pe care le scot de la maica-mea, asa ca inevitabil improvizez cu alte zarzavaturi, fara teline, etc. as prefera sa n-am de ce sa improvizez :)
cascaval pane ... ca ai de unde sa alegi :P :)
lasagna ... ca iar ai de unde sa alegi ingrediente.
pacat ca nu au olandezii mancare traditionala, era interesant sa o testezi, sau poate au, in afara de ciuperci si iarba, dar nu am aflat inca.
sa faci sarmale e o adevarat aventura acolo :)
Something to say?