Nu înţeleg de ce nu suntem cu toţii pesimişti. E drumul cel mai scurt către evoluţie. Pe când optimiştii îşi imaginează flori pe câmpii, ajutoare divine şi pere mălăieţe în guri nătăfleţe, realiştii plănuiesc în detaliu pentru toate scenariile, fiind pregătiţi atunci când criza economică sau uraganul o să lovească. Ei nu așteaptă ajutoare de la guvern, ci își caută singuri job; ei nu își plâng de milă când sunt dumped, ci încearcă să se urce înapoi pe șa; pesimiștii (la care mă gândesc eu) își fac singuri dreptate, curățenie și viața frumoasă, fără să se plângă de conaționali și guvern.
Aţi citit bine, am scris "realist", sinonim cu "pesimist", pentru că la urma urmei trăim într-o lume în care dezamăgirile sunt tot mai dese şi mai crunte, pentru că ne hrănim cu imaginile promovate de basme, filme şi cărţi (v-aş arăta feed-ul Soranei dacă n-ar fi privat), pe când realitatea e mult mai dezamăgitoare.
Nu mă înţelegeţi greşit, e bine să priveşti cu speranţă către viitor, altfel n-ar avea sens să mergi la întâlnirea aia cu fata pe care o placi, la interviu pentru jobul de care ai atâta nevoie sau oriunde, gândindu-te că te vei simţi bine. Eu îmi doresc foarte mult să am succes la interviu, vreau să am note mari la şcoală şi sper să vină vremuri mai bune în care să-mi permit să plătesc chiria la timp. Dar experienţa mă învaţă să fiu temperat, să gândesc în avans cu câteva săptămâni (pentru că n-am niciodată bani pentru mai mult de două luni) şi să plănuiesc pentru vremuri gri.
Nu e bine să exagerezi, însă. Chestia asta te poate distruge. Eu îmi pierd prieteni pentru că mă aştept la ce-i mai rău dacă încerc să reconciliez relaţiile. Nu ies nicăieri pentru că oricând se poate întâmpla să rămâi fără destui bani în cont şi să nu poţi plăti taxa şcolară rezultând în exmatriculare, dând cu piciorul la un an jumătate din viaţă. Nu mă întâlnesc cu nimeni pentru că îmi imaginez că mai mult le ocup timpul şi le-ar fi mai bine fără mine. În fine, nu încerc să o cuceresc pentru că mi-e teamă că voi pierde şi ultima fărâmă de speranţă pe care o mai am, îndepărtând-o pentru totdeauna, iar mândria mea prostească de om înfrânt m-ar împiedica să o păstrez în viaţa mea ca prietenă (ceea ce e ironic, pentru că nu ne vedem niciodată oricum - dar speranţa!).
Dar, după cum spuneam, în general e bine să fii pesimist. Ajută şi alcoolul uneori.
Şedinţa terapeutică se termină aici.
8 Responses to Low expectations can save your life
Uhm. O sa te cam contrazic.
E pana la urma de locus of control. Unii il au intern, altii extern. Cei care il au extern sunt optimisti sau pesimisti si in general considera realizarile si esecurile personale ca fiind influentate de lumea din exterior. Apuca-te de citit pe tema asta, iti rastoarna multe idei.
Eu il am intern, de-aia nu-s nici optimista, nici pesimista. E un fel de golden rule 'fie lumea cat de rea, eu mi-o fac cu mana mea'. Si e mai bine asa. Inveti sa te critici singur foarte drastic si sa-ti analizezi fiecare greseluta, cat de mica, apoi s-o corectezi. Ce-i drept, este greu si se fut multi nervi facand asta, pe cand vina aruncata pe ceilalti te scapa de o durere de cap. Preferam sa zicem ca a fost examenul greu, nu ca n-am invatat destul, nu?
Nu vad insa sensul conexiunii cu blogul meu. Nu mai mai hranesc de mult timp cu basme, filme si povesti nemuritoare. Tot ce scriu are o baza reala, toate personajele invocate sunt reale, atat, ca tre' sa pun si putina imaginatie de la mine ca langa world sa stea perfect. Si daca te gandesti acum la locus of control, iti dai seama si de ce totul e trist :)
Mish, lasa optimismul si pesimismul. Astea-s filosofiile paharului plin si paharului gol. What you do is your own doing, daca ai un esec inseamna ca l-ai meritat sau ca nu era succesul de care aveai nevoie la momentul respectiv.
Si stii prin ce trec, ca efectiv n-a fost alegerea mea, dar ca as fi putut rasturna eu lumile altora. Pur si simplu, uneori e mai bine sa te consideri mai bun pentru ca pierzi. Inseamna ca mai ai de invatat ca sa castigi sau ca mai ai de invatat ca sa obtii ceva mai bun. :)
A, si evident, pt. ca e povestea cu mana ta si ce faci cu ea, inveti pe parcurs sa-ti dozezi foarte bine dorintele si sa-ti constientizezi rautatile si gradul lor de intensitate. Psihologic, te fute intreaga poveste. Dar parca te simti un om mai bun cand vezi ca ti-ai putea atinge scopul facandu-le altora rau, dar preferi sa pierzi cu demnitate fiind bun.
O sa-ti dau sa citesti niste chestii legat de internal and external locus of control si timp. S-ar putea sa te ajute sa-ti definesti propriul tau pattern de a relationa cu lumea ta interioara si exterioara.
gandeste-te ca acum ai putea fi in romania, la fel fara bani si fara chef.
nu cred ca e posibil sa fi fost in romania la fel de fara bani, dar in rest ai dreptate
revenind la tine, Sorana, cred ca stii ca suntem cam la fel in privinta asta, nu suntem determinati atat de mult de evenimente exterioare, dar trebuie sa recunosti ca nu absolut totul depinde doar de noi. altfel nu se explica de ce am aplicat de 5 ori la supermarketuri si abia dupa un an si ceva am prins un interviu.
optimismul si pesimismul se refera la bucata aia mica pe care nu poti sa o controlezi si la piedicile naturale sau artificiale care ti se pun. s-ar putea ca pesimismul asta sa-mi alimenteze o oarecare lipsa de incredere in succes si poate asta se intoarce asupra mea, dar nu pot controla asta, din punctul asta de vedere nu te schimbi de pe o zi pe alta.
Cred că totul ţine de atitudine, norocul e cu cei îndrăzneţi.
mama era f amuzata cand eram mica si mereu optimista si incerca sa imi explice ca ea e de fapt realista si ca doar mi se pare atunci ca e pesimista
din pacate acum simt ca pierd si ultima urma de optimist...
dar nu cred ca low expectations can save your live, ele doar te ajuta sa fii relaxat si sa nu iti doresti mai mult. si asta nu e chiar bine
P.S. mi-a placut ultima fraza
cred ca toti copiii sunt optimisti :)
dar totusi, de ce te pesimizezi? in afara de romania la general
Something to say?