Olanda şi bicicletele se împletesc armonios, toată lumea o face şi toţi ceilalţi îi invidiază pentru asta. Dar nu e doar un mijloc de transport convenabil; a pornit ca o alternativă verde şi a ajuns un mod de viaţă. O bucată de vreme am crezut că mersul pe bicicletă se extrapolează în toate celelalte aspecte ale vieţii. Când am ajuns aici eu nu ştiam să merg. Am vrut să fiu (sau cel puţin să par) cunoscător, în căutările mele pentru prima bicicletă second-hand pe care mi-o doream bună şi rezistentă. Una am plănuit şi alta am făcut, cumpărând-o pe prima care mi s-a oferit.
Întâia dată când m-am urcat pe ea era cam 6 seara şi strada din fericire goală, nu m-a văzut nimeni mergând şerpuit. A doua oară am pedalat până în campus, preţ de 20 de minute, ocazie cu care am luat prima buşitură serioasă la întoarcere, m-am izbit de o maşină parcată inocent-regulamentar lângă pistă. Eram să intru în pământ de ruşine, dar mai rău a fost următoarea dată când, cu ocazia aceluiaşi traseu, m-am izbit într-un zid.
N-o să vă fac inventarul tuturor belelelor din prima lună, poate doar să menţionez că era să-mi rup şi mâna, dar de-atunci nu s-a mai întâmplat. M-am bucurat degeaba prima dată când am mers cu o mână (numai cu stânga pe ghidon pot să merg drept); mi-a părut că bicicleta e ca viaţa, odată ce am strunit-o o să reuşesc să fac ce vreau cu ea, să merg în linie dreaptă, să accelerez fără probleme, chiar să mă întrec cu alţii, aiurea.
În fapt, talentul meu la biciclit e în continuare sclavul toanelor, subjugat reuşitelor, dar mai ales eşecurilor cu care n-am să fac paradă aici. Pentru noi, copiii mici, durează mai mult să parcăm bicicleta şi să o de-parcăm decât mersul efectiv. Când mi-am însuşit într-un final abilitatea asta, am realizat că viaţa m-a învăţat să încui bicicleta, să montez luminile, să manevrez lacătul ud sau îngheţat, nu invers.
Tot viaţa m-a învăţat că atunci când o dai în bară urât de tot, n-o să mai conteze cât de avansat te crezi la biciclit, vei pedala în cercuri cu mâinile tremurânde, cu plecare de pe loc din a treia, cărând în spate greutatea eşecurilor tale, şi nici măcar uniform, ci trăgând de dreapta. Pe deasupra, nici n-o să-ţi mai pese dacă mergi pe calea mai lungă, dacă semnalizezi, dacă loveşti alt biciclist sau îţi izbeşti ţeasta de un pavaj alunecând pe cimentul ud la 30 la oră. Vrei doar să ajungi mai repede acasă şi să dormi, poate mâine va fi mai bine.
12 Responses to Viaţa bate mersul pe bicicletă
hai sa fiu lame: i miss you, ugly :)
si nu, nu intotdeauna somnul ajuta. most of the time, thou...
da, sigur ma confunzi, eu sunt za handsome one B-)
Uite, a doua Ela care comenteaza la post :))
Eu intreb asa: cum se face ca Olanda are 18 milioane de biciclete si 16 milioane de oameni,
si totusi sunt multe furturi de biciclete
Hm?
in general bicicletele care sunt mai noi se fura mai des. inchipuie-ti ca oamenii astia merg asa de des, incat bicicletele astea se uzeaza rapid, asa ca de ce sa nu ia una mai buna, daca proprietarul a lasat-o desfacuta?
in privinta furturilor sistematice, de asta se ocupa olandezii beti si strainii (presupun).
Furtul e o problema interesanta la ei, cand uneori vicima are surpriza la magazin sa-si vada propria bicicleta pusa la vanzare...
Pe de alta parte, pentru economie de timp si bani, multi au perechi de biciclete. Merg cu bicicleta numarul unu pana la gara, naveteaza cu tren/auto pana intr-un alt orasel, unde ii asteapta bicicleta numarul doi. Procesul este desigur reversibil, iar independenta pe care le-o da bicicleta este de invidiat :), cred.
Mihai, mersul pe bicicleta incepe cu tricicleta :D
de unde tricicleta, eu cand eram mic nu am avut nici bicicleta! am invatat in 2008 sa merg, in Vondelpark :D si cand am venit aici am luat-o de unde ramasesem, in 2 zile m-am acomodat
te-ai acomodat? ziduri, masini ...te-ai acomodat deci si cu mediul inconjurator:)
mai bine zis m-am acomodat doar cu mediul inconjurator. oricum, asta era demult, in septembrie, de-atunci am progresat
Eu am avut trotineta pana la 6 ani cand bunicului i s-a facut mila de mine si s-a intors cu un BMX cu roti ajutatoare de la Olanesti. :)
Am multe amintiri cu bicicleta aia, mai ales fizice.
Apropo, ti-a cazut vreodata lantu'?
pfoai, cand zici de amintiri fizice ma gandesc la anumite poze de pe internet....
nu, nu mi-a cazut lantul, bicicletele olandeze sunt construite in asa fel incat lantul este protejat si sustinut intr-un cadru de plastic. cred ca a inceput cineva sa comercializeze biciclete SH olandeze si in Romania
las k eu am bicicleta nemtzeasca SH (cumparata din allmighty Vitan)cu tot cu cadrul ala minunat, si tot i'a cazut lantzul.Asa am ramas blocata in metrou la eroilor, o intreaga aventura, m'a ajutat mecanicul aka nenea ala de conduce metrou sa ies de la metrou pana in parc :))
congrats totusi ca ai avut ambitzia sa invetzi (multzi zic ca e shameful dupa o anumita varsta..)
In Ro INCA e destul de periculos cu bicla, unfortunately.
istoria mea biciclista e cam asa: la 8-9-10 ani (nu mai stiu sigur), m-am plimbat cu o bicicleta timp de 30 de minute, atunci m-a "invatat" tata sa merg. de-atunci si pana in 2008 nu am pus fundul pe vreo sa. in 08 am inchiriat o bicicleta pentru o zi in amsterdam si surprinzator n-am cazut. un an mai tarziu m-am mutat aici si mi-a luat putin sa ma acomodez dar acum totul e ok.
Something to say?