Textul este foarte lung, însă unele lucruri ies în evidenţă, sunt convins că le-aţi mai auzit şi voi. În primul rând, România te ucide. Încet, metodic, rece, îţi omoară creativitatea, spiritul liber, sistemul încearcă să te pună la pământ. Puţin câte puţin nedreptăţile te îndoaie, toţi doctorii sunt dumnezei şi refuză să te trateze dacă nu dai şpagă, poliţia te bate în stradă pentru nimic, toţi politicienii fură şi NUMAI prin tupeu, prostie şi grosolănie ajungi mare. România este iadul pe pământ şi străinătatea este pământul promis, unde toţi oamenii sunt egali, presa este echidistantă, la TV e numai cultură şi majoritatea persoanelor pe care le vei întâlni sunt deschise şi tolerante.
Şi mai era un lucru esenţial. Cei mai mulţi din cei care pleacă spun mereu aceeaşi poezie: "Îmi sunt dragi doar nişte oameni pe care am apucat să-i cunosc, în rest nu contează".
Acum vor urma părerile mele extrem de limitate despre chestiunile ilustrate mai sus (dacă nu v-aţi prins, erau presărate cu ironie din belşug).
Pe scurt, sunteţi plini de căcat.
Pe lung, sunteţi extrem de limitaţi în capacitatea voastră de a înţelege că, la un moment dat, se pot spune multe lucruri bune şi rele despre orice popor, lucruri care au fost influenţate de istoria recentă şi nu-prea-recentă a ţării respective, precum şi ţările învecinate şi marile puteri mondiale care-şi promovează valorile (consumeriste, în principal) prin branduri globale. Comunism, Rusia, haosul de după 90, americanizarea, presiunile pentru integrarea în Europa.
După zeci de ani în care am fost încastraţi în comunism, dintr-o dată s-au deschis porţile libertăţilor şi toată lumea a început să facă orice îi era interzis înainte. Doar nu vă închipuiaţi că dintr-o dată toată lumea va deveni extrem de muncitoare şi conştiincioasă şi vor trage ţara într-o direcţie ideală, devenind o nouă Japonie la sfârşitul secolului 20. E(ra) nevoie de multă muncă, muncă pe care cu toţii trebuie să o prestăm, dar mai ales voi, cei care aţi ales să plecaţi. N-am să zic nimic de şoarecii care părăsesc corabia, pentru că fiecare s-a gândit la binele propriu sau al familiei, dar cu toţii luaţi împreună nu se diferenţiază de efectul de masă care cauzează îndobitocirea ţării. Pe scurt, destepţi au plecat, proşti au rămas. Oamenii care ar face o diferenţă prin muncă cinstită au preferat să o facă în Italia, Spania sau UK, după ce-au plecat plângându-se că nu mai sunt oameni cinstiţi în România.
Decât cei câţiva oameni de treabă pe care i-au cunoscut ei. Serios, chiar vrei să joci cartea asta? Eu chiar am simţit asta pe propria piele, nu e un fapt generalizat dar am întâlnit români (aici) care au fost reci cu mine pentru că eram român. Una din cele mai mari prostii pe care le poţi face e să crezi că românii sunt implicit mitocani, prost-crescuţi, oportunişti, leneşi, șpagagii, toate
Revenind la firul epic de mai sus, se pune problema şi de "dincolo". Trecând peste micul detaliu despre influenţa vestului în cultura contemporană românească, influenţă care a modelat chiar România de astăzi care vă displace atât de mult, se pune problema ce e atât de bine dincolo şi nu e aici. Americanii au rasism şi izolare culturală, o ţară unde toţi consumă dar prea puţin se produce. Englezii au circul mediatic care încearcă din răsputeri să îndobitocească ţara cu Big Brother, WAGs, Cheeky Girls şi Jordan. De asemenea, mai au prejudecăţile despre muncitorii din est care vin să le ia joburile. Practic, majoritatea ţărilor vest-europene au aceeaşi atitudine, motiv pentru care politicienii lor ţin în continuare să ne blocheze accesul în ţările lor, şi bine fac. Dacă vei întreba un olandez despre români, nu va avea nici o problemă împotriva lor, pentru că nu sunt prea mulți, dar aşteaptă până când interdicţiile vor fi ridicate şi vom vedea cu toţii câtă influenţă poate exercita un nou Geert Wilders (un fel de Vadim olandez, cu pică pe musulmani). Cert e că Olanda are insule multiculturale, eşuând în încercarea de a integra populaţia musulmană, foarte numeroasă de altfel. Dar despre asta într-un alt episod.
Practic, ce încearcă oamenii să spună e că şi-au părăsit ţara pentru bani. Atenţie, nu mă refer la cei care au plecat ca să îşi hrănească familia sau cei care vor să facă un ban afară pentru a avea la bătrâneţe, vorbesc despre cei care au lăsat totul în urmă, ţara, prieteni, familia dar mai ales apartenenţa la poporul român, sentiment pe care, am impresia, nu i-a încercat vreodată prea tare. Cel mai mult mă întristează că foarte mulţi copii, chiar din liceu, gândesc aşa, ceea ce înseamnă că multe lucruri sunt în neregulă cu ţara.
N-aş şti de unde să încep cu schimbarea asta. Dar dacă mi-ar da cineva o baghetă magică, aş schimba o mână de politicieni (cei care i-au influenţat pe restul, îi ştiţi), câţiva saci de pseudo-jurnalişti şi aş acorda cea mai mare atenţie justiţiei, medicilor si educaţiei.
Personal, eu cred că lucruri se schimbă în fiecare an, multe în bine, şi sunt foarte pentru circulaţia românilor peste tot in lume, doar doar să înveţe câte ceva. Dar dacă n-au sentimentul apartenenţei la ceva, atunci la ce bun?
7 Responses to Despre ce naiba vorbesc toţi oamenii ăstia?
Nu am avut rabdarea sa citesc complet articolul original, insa sper sa fi prins ideea. Cateva pareri:
- Comunismul nu a fost bun, insa oamenii care il regreta acum o spun pentru ca traiesc mai greu in noul sistem decat in cel vechi, familiar lor, sau le-a fost indoctrinata aceasta idee. De obicei sunt cei trecuti de o anumita varsta. Sper ca macar cei nascuti dupa '89 sa inteleaga diferenta intre totalitarism, stat social si piata(piete) libera(e), negarantarea sanselor si acest cuvant sensibil din multe puncte de vedere: Libertate.
- Din pacate nedreptatile care ne indoaie in zilele noastre sunt mostenite din comunism, ba chiar mai mult, fac parte din cultura si caracterul nostru, dincolo de comunism. 'Cultura unei tari', aceste cuvinte mari, nu se schimba nici macar printr-o revolutie sau schimbarea unui sistem/unui partid.
- A pleca sau nu din tara, privind radical una din cai este evident subiectiv. Sunt parti nasoale la noi si parti nasoale dincolo. Se pot scrie cred carti despre asta, insa la final alegerea (sper) ar trebui sa fie a fiecaruia.
Pe o nota si mai personala, cred ca este a treia oara cand comentez la vre-un articol/blog despre acest subiect. La fel ca si datile anterioare, spun acelasi lucru: Putem umple internetul despre analize. Asta e simplu.
Vreau sa vad Solutii. Imi doresc, vreau sa vad la finalul fiecarui articol/blog fraza: "In concluzie, ca sa schimb ceva, Eu voi face xyz..."
Sau cu alte cuvinte, raspundem intotdeauna la intrebarea De ce? si poate intrebarea Ce? si niciodata la intrebarile Unde? Cand? si Cum?
Mihai, tu ce vei face? Sau macar ce propui?
n-am avut rabdarea sa citesc tot comentariul tau, dar am inteles intrebarea de sfarsit.
eu nu propun nimic nimanui, ce vreau eu sa fac e sa vorbesc frumos despre tara mea atata timp cat sunt aici. apoi, vreau sa incerc sa promovez cultura biciclista in romania, daca as avea destui bani as importa biciclete.
imi mai propun mie insumi sa sustin cat pot pe liana si ecoassist la editiile viitoare, incercand sa schimb macar parerile celor apropiati mie care luau in deradere ideea atunci cand a aparut.
ceea ce vreau sa nu fac e sa dau spaga, sa ma bag pe pile undeva, sa accept sa fiu inundat de stiri tampite si tabloide retarde, cam de-astea. si incerc sa imi aduc prietenii inapoi in tara, dar asta pentru cand ma intorc si eu
:) nu am vrut sa fiu lipsit de respect. nu am citit articolul original pentru ca e foarte lung si e tarziu si sunt comod. postul tau l-am citit.
respect ce vrei si astept editiile viitoare.
faceam misto de tine, nimeni n-o sa citeasca articolul ala, e prea lung si suntem pe interneti, unde cu totii suntem loviti de microbul ADHD
Patria e acolo unde-i gezellig.
Uite, s-a intamplat ceva bun in Romania :)
http://www.antena3.ro/romania/romanii-nu-vor-mai-avea-voie-sa-faca-gratare-in-fata-blocului-sau-pe-spatiile-verzi-118428.html
omg we're saved! :D
Something to say?